Igår togs det beslut om att webb-adresserna www.thepiratebay.se och www.piratebay.se skulle beslagtas av staten för att på så sätt kunna stoppa fildelningen (Källa: DN). Det finns bara några problem med de tankegångarna:

  1. Skulle The Pirate Bay utplånas för gott finns det inte mycket som tyder på att fildelningen skulle minska särskilt mycket. De som laddar ner och sprider illegala filer skulle bara söka sig till de många andra sajter som finns. Sist sidan var nere visade inget på att fildelning gick ner särskilt mycket.
  2. Sidan skulle lätt kunna, och har nu gjort, byta domännamn till t.ex. .vg, .mn eller .la och lätt är den uppe igen. Nu när adresserna är beslagtagna vidarekopplas man bara till en annan sida som är inget mindre än - The Pirate Bay, med en annan domän.
  3. För att stoppa denna fildelning vet jag inte vad som krävs, men detta är helt klart fel sätt att gå tillväga.

Nu har har man alltså spenderat massor med pengar på rättegångar och allt möjligt och det enda det har lett till är att sidan har fått ett nytt domännamn, något som sidan ändå ofta byter ut. Dessutom finns möjligheten att vem som helst själv kan hosta ett eget litet Pirate Bay så just nu finns massor av kopior av sidan världen över så det är en svår sida att ta ner, om det ens går.

20 May 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.